Divat

A divat és a művészet kéz a kézben járnak

Benedekffy Katalin számára, aki nemrég magyar zeneművészet kategóriában kapott Csongrád megyei Príma-díjat fontos a divat. Azonban míg a színpadon primadonnaként a csillogás az első, addig magánéletében sokkal inkább a stílusos visszafogottságra törekszik.  „Színésznőként és operaénekesként is teljesen más ruhákat viselek. Színésznőként egy darab kedvéért az adott karakter bőrébe bújik az ember, operaénekesként igazából magam adom, mégis egy sokkal monumentálisabb, csillogóbb formában kell megjelennem a közönség előtt. Emlékszem, amikor épp egy rádiófelvételen volt jelenésem és anno nagyon visszafogottan öltözködtem, a fekete, szürke dominált a ruhatáramban. Oda is egy kiskosztümben akartam menni, amikor Hamari Júlia, a mesterem megkérdezte: „Szép-szép, de hol a primadonna?” Azóta már tudom, hogy a lelkemben”.

„Szeretem a divatot és amennyire tudom, követem is, de nálam sokkal fontosabb szempont, hogy mi az, ami valóban jól áll nekem, ami kifejezi, milyen vagyok. Szeretek alkalomhoz illően öltözködni, van, hogy sportosabb a szettem, van, hogy elegánsabb, ha tehetem, a színeket is variálom. Mivel a munkámat a csillogás, villogás, a feltűnő darabok jellemzik, ezt a magánéletemben próbálom egy kicsit kompenzálni” – meséli Kata.

„Fontos, hogy mit viselsz, de sokkal fontosabb, hogy tudod-e viselni, amit felveszel. Az, ahogy megnyilvánulsz, az intelligenciád egyből képes felülírni azt, hogy éppen milyen ruha van rajtad. Ha meg tudsz jelenni magabiztosan egy szál pólóban, melegítőben, két perc múlva már a személyiséged lesz a lényeg, nem az, hogy miben jelentél meg.

A divat és a művészet Kata szerint folyamatosan egymást formálja, oda-vissza hatással vannak egymásra. Régen és ma is ott van a divat minden művészeti ágban, legyen az festészet, zene vagy akár szobrászat. A legnagyobb művészek megelőzték a korukat, vannak olyan darabok, melyek örökéletűek, minden korban egyaránt megállják a helyüket, például ilyen a klasszikus fekete kisruha. A divat és a művészet kéz a kézben járnak.

„Nagyon szeretem Náray Tamás és Léber Barbara ruháit, Barbara külön tervezett is nekem egy csodálatos, csillogó, monumentális ruhát anno a Traviata-ra, sőt egy nagyszabású moszkvai fellépésemen is egy általa tervezett gyönyörű aranyruhát viseltem. Mellettük Vadas Mariann stylist tanácsai rengeteget segítenek a magánéletemben.

Nemrég pedig megismertem Cselényi Esztert. Ruhái által kiléptem egy kicsit a komfortzónámból, jó volt felfedezni azt, hogy olyan darabok, színek is jól állhatnak, amiket alapvetően nem tudok elképzelni magamhoz. Egy rendkívül izgalmas fotózáson vettem részt néhány Celeni ruhakölteményben, szuper élmény volt, ahogy kinyílt előttem a világ” – teszi hozzá Kata.

Katának operaénekesnőként mai napig sok szerepálma van. Idén a Szegedi Szimfonikusokkal több közös munkában is részt vesz, már tervezik az augusztus 20-ai grandiózus fellépésüket, emellett külföldi meghallgatásokra is jár.  Katának ugyan Magyarország teremtette meg az egzisztenciát, de mai napig szülőhazáját érzi otthonának: ott töltekezik a Fogarasi havasban, a Madarasi-Hargitán, Csíksomlyón a kirándulásokból. Azt szokta mondani, hogy: „Székelyföld nekem hitet és gyökeret adott, míg Magyarország szárnyakat, hogy megvalósíthassam az álmaimat.”

  • Fotó: Dombóvári Judit
  • Styling, ruha: Celeni
  • Smink: Pataky Ágnes
  • Helyszín: Émile
Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás