Business

Adidas vagy Puma

A Dassler-fivérek története

Világmárkák születése a Duna Televízión

A következő két péntek este az Adidas és a Puma márkák megszületéséhez vezető utat ismerhetik meg a Duna Televízió nézői. A Dassler-fivérek című kétrészes televíziósorozat a világmárkák atyjainak történetét mutatja be, amely valóra vált álomként indult és testvérháborúba torkollott. A német életrajzi film első része május 14-én 22.35-től látható.

A Duna Televízió nézői egy cipőben járnak. Na, de milyenben? Puma vagy Adidas? Mindkét világhírű márka a Dassler testvérpárhoz köthető, történetük hátterében azonban megannyi viszály és titok húzódik. A csatorna közönsége végigizgulhatja a címszereplők sorsának alakulását, egy kitűzött cél elérését és a versengést, amely mindent felülírt. A Dassler-fivérek című kétrészes filmet a közmédia csatornája május 14-én 22.35-től és május 21-én 22.25-től sugározza.

Christian Friedel és Hanno Koffler A Dassler-fivérekben (2016) (fotó: MTVA)

Az 1920-as években egy kis német faluban a Dassler testvérek, Adolf és Rudolf arról álmodoztak, hogy elkészítik a tökéletes sportcipőt. Vágyuk teljesült, új termékükkel nemzetközi hírnévre tettek szert. Személyiségük kezdetben kiegészítette egymást, Adi befelé forduló feltaláló volt, míg Rudi impulzív üzletember. A sportesemények, mint az olimpia és a futóversenyek, világméretű tömegjelenségekké válása óriási piacot alakított ki a sportfelszerelés és -ruházat terén, amely kedvezhetett volna számukra. Csakhogy az üzletről alkotott különböző nézetik rivalizáláshoz vezettek, egyre mélyítve a kettőjük közti szakadékot. A helyzetet súlyosbította, hogy a második világháború mindenen átgyalogolva eltaposta a cipőgyárukat. A bizalmatlanság és a széthúzás következtében ezután útjaik elváltak egymástól. Természetesen mindkét cipész maradt a kaptafánál, és azt csinálták, amihez a legjobban értettek: sportcipőket.

Így jött létre a világ két legismertebb márkája.

Adi Dassler a becenevéből és családnevének első három betűjéből alkotta meg az Adidast, míg Rudolf hasonló elképzeléssel először a Ruda névvel próbálkozott, amelyet aztán rövidesen Pumára változtatott.

A háborúskodás végigkísérte életüket, és a következő generációk a vállalatbirodalommal együtt megörökölték a versengést is. A legnagyobb márkák közismertek, ám legtöbbször kevés szó esik a vállalkozások kezdeteiről. A két nagy német márka története valóban filmbe illő, amelyet a Duna Televízió nézői megismerhetnek. A film a vetítés után hét napig visszanézhető a Médiaklikken.

A Dassler-fivérek május 14-én 22.35-től és 21-én 22.25-től a Duna Televízión!

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .