Business

A bőr soha nem egyenlő az utánzattal!

Az elmúlt években a bőr különböző alternatívái vonzóbbá váltak a médiában. Sokszor azonban megalapozatlan állításokkal: „jobb” mint a bőr. „Jobb a bolygónak és jobb a fogyasztónak.”  Első ránézésre a legtöbb ilyen bőrt helyettesítő alternatíva alig különbözik a hagyományos bőrtermékektől.

A Freibergi Bőr- és Szintetikus Anyagok Kutatóintézete (FILK) megvizsgálta a bőr tíz leggyakrabban alkalmazott alternatívájának (DESSERTO, PINATEX, APPLESKIN, MUSKIN, SNAP PAP, KOMBUCHA, NOANI, TEAK LEAF, VEGEA, PVC/PUR) anyag- és teljesítményjellemzőit. Vizsgálták ezeket az anyagokat például repedésállósággal, szakadásállósággal, vízgőzáteresztő képességgel és vízgőz abszorpcióval szemben, végül összehasonlították az eredményeket a bőrnél tapasztalt eredményekkel.

A levont következtetés az volt, hogy a tesztelt anyagok egyike sem nevezhető igazán a bőr alternatívájának. Egyikük sem rendelkezett ugyanis a bőr összes teljesítményjellemzőjével. A FILK felfedezett továbbá némi aggodalomra okot adó vegyszert, illetve állati eredetű szálakat is az egyik vegánnak mondott anyagban.

A fogyasztónak szóló termékleírások gyakran használják és visszaélnek a „bőr” kifejezéssel, teszik ezt azért, hogy termékükhöz a bőr pozitív minőségi jellemzőit társítsák. A valóságban ezek a termékek három kategóriába sorolhatók: természetes eredetű anyagok (pl.: MuSkin, Kombucha, SnapPap), vannak azok az anyagok, melyek túlnyomórészt műanyagból, de természetes anyagok felhasználásával készülnek (Appleskin, Desserto, Pinatex, Vegea, Teak-leaf), továbbá a kizárólag műanyagból készült termékek, például a hagyományos PVC vagy poliuretán (PUR).

Az alternatíva jobb, mint a bőr? Egyértelmű, hogy nem! Különösen tartósság szempontjából, amelynek nyilvánvaló következményei vannak a fenntarthatóságra.

Tehát ezek a nem bőr termékek a bőrtől különbözőek és másképp is teljesítenek. Tisztességtelen az ügyfelek és a fogyasztók megzavarása azzal, hogy ezeket az anyagokat XY-bőrnek nevezik és a marketingkommunikáció során elmarasztaló megjegyzéseket tesznek a valódi bőrre, azt negatívnak tüntetik fel az utánzatokkal szemben.

Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy az ügyfelek és a fogyasztók megértsék az ilyen anyagok teljesítménybeli különbözőségét, és ezt megfontolva válasszanak a kétféle anyag közül.

További információért kattintson a teljes riporthoz: full report

edited by     

in collaboration with

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .