Business

BENETTON: kétmilliárd dolláros veszteség a genovai hídomlás után

Gilberto, Giuiana és Luciano Benetton (balról) 

DRASZTIKUS ÁRFOLYAMCSÖKKENÉS   
Tobias Bayer/ TextilWirtschaft

A Benetton család vagyona nagy részét utak és repülőterek fenntartásával keresi. A genovai autópályahíd összeomlása után mélyrepülésbe kezdtek a család tőzsdén jegyzett részvényeinek árfolyamai.  

A liguriai régióban történt hídomlás komoly anyagi érvágást jelent a Benetton családnak. A Bloomberg hírügynökség számításai szerint a híd üzemeltetéséért felelős Atlantia közútkezelő vállalatban 30%-os tulajdoni hányadot birtokló, trevisói klán egy hét leforgása alatt tőzsdei részvényeinek mintegy kétmilliárd dolláros (1,75 milliárd eurós) árfolyamveszteségét volt kénytelen elkönyvelni.   
A Benetton család Olaszország egyik leggazdagabb famíliája. Vagyona nagy részét az Edizione holding teszi ki. 2017 végén 12,8 milliárd euróval rendelkeztek. Ennek több mint fele (53%-a) az Atlantia közútkezelő vállalatra esett, amely utakat és repülőtereket tart fenn. A Morandi-híd összeomlása után az Atlantia részvényei mintegy 26%-kal estek, negyedéves mélypontra zuhanva.    Ezenfelül a család az Autogrill pihenőhely-üzemeltetőben (1,42 milliárd euró), a spanyol Cellnex Telekom-beszállítóban, a Generali biztosítókonszernben és a Mediobanca befektetési bankban érdekelt. Benettonék rendelkeznek még nagyobb mezőgazdasági területekkel is, többek közt Argentínában. A konszern ingatlanrészlege a legutóbbi üzleti beszámoló alapján 1,5 milliárd eurót ér, kereskedelmi és termelési üzletága a Benetton nélkül pedig 618 millió eurót. Ezt követi a pénzügyi ágazat, amelynek értéke 508 millió euró, valamint a 262 millió eurót érő Quaestio Opportunity Fund. 

Az Atlantia az Edizione holding nettó vagyonának több mint felét teszi ki, amelybe a Benetton család vagyona nagy részét fektette.

A genovai katasztrófa 43 ember halálát okozta, és országszerte nyilvános vitát gerjesztett a hidak és közutak állapotáról. Az olasz kormánykoalíció, amelynek a populista Öt csillag és a Liga is a tagja, az Atlantia közútkezelőt és annak leányvállalatát, az Autostrade per l’Italiát teszi felelőssé a katasztrófáért, és bejelentette, hogy meg kívánja vonni a vállalat koncessziós engedélyét. Mindazonáltal a szerencsétlenség pontos okai és a felelősség kérdései egyelőre tisztázatlanok, folynak a vizsgálatok. 

A tőzsdei értékvesztésnél még keményebben érintheti a Benetton családot a közvélemény kritikus megítélése. Az olasz médiában és a közösségi oldalakon napok óta azzal vádolják a családot, hogy túl későn és túlságosan vonakodva fejezte ki sajnálatát a tragédiával kapcsolatban. A Twitteren még egy olyan fotómontázs is felütötte a fejét, amely az összedőlt hidat egy Benetton-reklámkampány motívumaként ábrázolja.

A hétvége óta a család igyekszik levetni magáról azt az imidzset, hogy eltávolodott volna az emberektől. Az Edizione holding szombaton részvétét fejezte ki az áldozatok rokonainak: „Mély fájdalommal szeretnénk kifejezni együttérzésünket mindazokkal, akiket érintettek az augusztus 14-i szörnyű események”, hangzik közleményükben. Ezenkívül az Autostrade per l’Italia 500 millió eurós segélycsomagot bocsátott az áldozatok családtagjainak rendelkezésére. 

A ruházat a Benetton család életében már csak mellékes szerepet játszik. Gilberto Benetton égisze alatt a klán a 90-es években kezdte megváltoztatni vagyonának összetételét. Ez a döntés előrelátónak bizonyult, mivel a Benetton ruházati leányvállalata a Zara és a H&M konkurenciája miatt azóta nehéz helyzetbe került. A 2017-es üzleti évben a részleg 180 millió eurós veszteséget termelt, forgalma 7%-kal, 1,28 milliárd euróra zsugorodott.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás