Business

7.Globális Fenntarthatósági Divathét a Budapest Design Week-en október 12-15 között

Globqlis-Fenntarthatosagi-Divathet-2022-divatmarketing

Idén különleges témával és koncepcióval mutatkozik be az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő Globális Fenntarthatósági Divathét (#GSWF), csatlakozva a Budapest Design Week felhívásához és programsorozatához. A 7.#GSFW programjai október 12-15 között a SynArFash, azaz szinergia az építészet/művészet és a divat között koncepcióra épülnek. Mottója összecseng az Új Európai Bauhaus kezdeményezésével is:

Jól érzem magam a ruhámban és a körülöttem lévő térben.

 (“Feeling good in my clothing and the space around me“)

Igazán jól érezni akkor fogjuk magunkat, ha a textil-, ruha-, dizájn termékeket, a körülöttünk lévő tárgyakat, épületeket egyre inkább fenntartható, környezetkímélő, értékmegőrző vagy akár újrahasznosító módon hozzák létre.” – mondta az esemény kapcsán Mányiné dr.Walek Gabriella, a Nemzeti Divat Magyarország Egyesület, a #GSFW alapítója és szervezője.  A dizájn, a színek, a struktúrák szerepe a divatban és az építészetben egyaránt fontos. A régi épületek felújítása, vagy akár új funkciós célra történő átalakítása a divatiparban egyre jobban elterjedt újrahasznosítási törekvésekkel hozható párhuzamba. Ugyanígy mindkét területen a tervezés, gyártás, kivitelezés, vagy akár a hulladék újrahasznosítás során figyelembe kell venni az ökológiai szempontokat az energia és karbon lábnyom csökkentése érdekében.

Fenti kérdésekkel foglalkoznak és mutatják be legjobb gyakorlatukat az október 14-i nemzetközi konferencia előadói, a szakmájukban már elismert, díjazott építészek, fiatal tehetséges szakemberek és divattal, dizájnnal foglalkozó szervezetek vezetői, tervezők, művészek, projektek koordinátorai.  Kiemelt előadója a konferenciának többek között a MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetség) elnökségi tagja, Nagy Csaba,  a  konferencia szakmai támogatója, Olivier Guillemin tervező az Intercolor főtitkára  Olivier Védrin tervezővel és építésszel, akik a [o,o] francia cég alapítói és ismert  alakjai a párizsi és nemzetközi művészeti életnek,  Korinna Mollá a WORTH Partnership Project, Európa jelenleg legerősebb kreatívipari projektjének koordinátora, Alia Khan az Islamic Fashion and Design elnöke férjével, Ahmad Jouffe pénzügyi tanácsadóval, aki érdekes szempontból kapcsolódik,  Ana Vasiljevic Barcelonában élő tervező, akit Gaudi építészete ihlet a munkájában és erről október 13-án az Óbudai Egyetem is tart workshopot. Ehhez a workshophoz ugyanott csatlakozik a Hello Wood építészeti iroda egy külön prezentációval a fából készült kabinjaikról.

Lukács Péter, a Hungaropec Zrt vezérigazgatója, a korábbi #GSFW-en tartott textilhulladékról tartott előadása után most az építészeti hulladékok újrahasznosítsával és kezelésével  is foglalkozik. A mai energia helyzetben nagy figyelemre számíthat Ertsey Attila előadása az autonóm, passzív házakról is. A Viaplant, amely különleges növényi alapú kreatív dekorációival támogatja a 7.#GSFW-et, igen jó példa a fenntarthatóság, környezettudatosság, a táj, építészet és design kapcsolatára. Erről beszél a konferencián a Lépték-Terv Tájépészet Iroda és a Viaplant alapítója és vezető tervezője, Szakács Barnabás. A dizájnnal, divattal és építészettel foglalkozó, hosszú éves tapasztalattal rendelkező külföldi előadók mellett helyt ad az esemény több fiatal tehetséges magyar építész bemutatkozásának is, akik új erősítették a SynArFash koncepció létrejöttét: Krauth Veronika, Keresnyei Johanna, Bosányi Martin.

A #GSFW események fénypontja mindig a nemzetközi divatbemutató, ez október 14-én idén is nagyon izgalmasnak ígérkezik, nemcsak a neves tervezők, de koncepcióhoz illő helyszín, a FUGA Építészeti központ miatt is. A divatbemutató alatt az „Eklektikától a brutalizmusig” (2017-2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten) című kiállítás képei lesznek a falakon és élő zenével is készülnek a szervezők.

A nemzetközi fashion show kiemelt vendégtervezője Jeff Garner, aki másodszor tér vissza a #GSFW-re, nemrég a London Fashion Week-en tartott egy nagysikerű divatbemutatót, amelyet Suzy Menkes is méltatott, „Beyond the Forest” címmel. A Budapestre szánt kollekciójában és érezhető lesz a természet inspiratív hatása az anyagválasztását (kender, selyem, biopamut, lenvászon), és ezek festését illetően (növényekkel, virágokkal maga festi az anyagokat), melyhez kapcsolódik a természetből ihletett színek, formák és struktúrák használata a ruhák művészi megalkotásában. Jeff a Prophetik márkájával számos hollywoodi sztárt, művészt öltöztet, mint például Sheryl Crow, Miley Cyrus, Taylor Swift, Kings of Leon, Livia Firth aktivista, & Suzy Cameron stb. 2019-ben Emmy-díjat nyert a fenntartható divatról szóló „Remastered” dokumentumfilmjéért. Jeffet idén felesége, az ismert amerikai színésznő, Haley Strode fogja kísérni. A showban idén sem maradhat el Analiza Csing virtuóz hegedűművész fantasztikus játéka, akinek a ruháját a fenntartható divatban már nálunk is ismert erdélyi származású, jelenleg Londonban élő Jánosi Matilda készítette, az új Tilly Jánosi London márkanéven.

Nagyon sokoldalú művész és tervező, a japán Yasuyuki-Ishii lesz egy másik vendég tervezője a divatbemutatónak. Yasuyuki Ishii az 1980-as években tárgyalkotó művészként tevékenykedett, majd az 1990-es évek második felében ennek folytatásaként a divattervezéssel is foglalkozott. Továbbra is olyan műalkotásokat készít, amelyek egyszerre veszik figyelembe a művészetet és a divatot, és amelyek építészeti és szobrászati művek benyomását keltik. Most Budapesten is bemutatkozik új kollekciójával, outfitjei több különleges darabból és kiegészítőkből állnak.

A luxus couture egyik legtehetségesebb tervezője, a Londonban alkotó Adam X, az Adam X Atelier márkájával szintén a 7.#GSFW kiemelt vendégtervezője, lenyűgöző kollekciójával mutatja be az építészethez és a művészetekhez való hozzáállását: „Kiss The Word”. Kollekcióját Frida Kahlo Diego Riverához írt szerelmes levele ihlette, az összes csókot Párizsban, Londonban, New Yorkban és Torontóban gyűjtötték össze hozzá, és selyem hercegnő szaténszövetre helyezték. Ez a kollekció a világnak szóló szerelmeslevélként jött létre. „Itt az ideje, hogy tárt karokkal fogadjuk be az életünk pozitív változásának új hullámát, majd a legjobbat megosszuk a világgal. A művészet legyen a világ iránti szeretet cselekedete.”

navona-megla-rozsa-Globqlis-Fenntarthatosagi-Divathet-2022-divatmarketing
NAvona

A magyar tervezőket idén Megla Rózsa (NAVONA márka) képviseli, aki a 7#GSFW koncepciója, a SynArFash, az építészet/művészet és a divat szinergiája jegyében készült új kollekcióját mutatja be. Rózsa couture kollekciójában előszeretettel használ fenntartható és természetes anyagokat, a szabásnál pedig a hulladék minimalizálására törekszik.

Ha a háborús helyzet engedi, Ukrajnából is várjuk egy sokoldalú ukrán tervező, Makar Lieberman, MAKI kollekciójának a bemutatkozását , aki jelenleg az ukrán hadseregnek adományokat gyűjt és más tervezőkkel együtt ruházatot gyárt.

Csodálatos helyszínen különleges tervezői bemutatkozással várja az érdeklődőket az október 15-i program a Kiscelli Múzeumban. A showban bemutatkozó tervezőkön kívül, a múzeum Barokk Szoborcsarnokába több újrahasznosítással foglalkozó tervező is elhozza bemutatni munkáját: Csiszár Borbála és Alexandra Polakováva közös projektjét, Réti Éva (Réthy Fashion), Viola Melinda (Violinda) és Kocsis Angéla (Kétfecske) újrahasznosított ruhát, táskát, valamint Szakács Melinda fenntartható módon készített ékszereit.  A velük való személyes találkozásra, kötetlen beszélgetésre is lehetőségük lesz a látogatóknak. A múzeum templomterének inspiratív környezetében pedig a Határtalan Design https://design-without-borders.eu/2022/  alkotásaiban is gyönyörködhetnek a látogatók.

Érdekes online program lesz az edukációhoz kapcsolódó konferencia október 12-én, amelynek a szervezéséhez – a #GSFW globalitása jegyében – Pakisztán csatlakozott. Az előadók nemzetközi intézmények vezetői, kiemelt partner a Cumulus Association, a művészeti, dizájn oktatás és kutatás vezető globális szervezete (350 tagszervezettel), kreatíviparban oktatók, tervezők Európából, Pakisztánból, Kínából, Indiából, Sri Lankáról és az Egyesült Államokból. A program moderátora: Muhammad Fawad Noori, a pakisztáni GIFT egyetem professzora és a #GSFW igazgatótanácsának kreatív vezetője.

Az esemény nem jöhetett volna létre szponzoraink segítsége nélkül, akiknek a támogatását ezúton is köszönjük: MELLOW MOOD HOTELS, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Magyar Építőművészek Szövetsége, Magyar Urbanisztikai Társaság, FUGA Építészeti Központ, Kiscelli Múzeum, Green Tool Hungary Kft, Midori-Öko Kft, Viaplant, Enagic, HELL Energy, KOMETA.

A programokról és a regisztrációkról további információk a www.gsfashionweek.com nyitó oldalán találhatók.

(NFLH Fashionhungary)

Nyitókép: Jeff Garner

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .