Business

500 kínai partnerét zárja ki az Amazon

Áfa csalások az e-kereskedelemben

Bert Rösch/ TextilWirtschaft

Kezdenek megmutatkozni az online kereskedelemben előforduló ÁFA csalások elleni törvény hatásai Németországban: A WDR kutatói és a Süddeutsche Zeitung szerint az Amazon több mint 500 gyanús kínai kereskedőt tiltott ki a virtuális piacteréről, termékeiket pedig „karanténba” helyezte. Ennek következtében az eladók nem férnek hozzá az Amazon logisztikai központjaiban levő áruikhoz. Az akciót a berlini adóellenőrzéstől kért és kapott információk előzték meg.

Az első következmény: a kizárt online kereskedők nem jutnak hozzá az Amazon logisztikai központjaiban levő tárgyaikhoz

A német online piacon jelenlevő valamennyi kínai vállalat a Berlin-Neukölln adóhivatal illetékességébe tartozik. Jó ideje azonban csak a kereskedők egy része regisztrál Berlinben. A pénzügyi igazgatás nyomására május óta majdnem megkétszereződött a regisztrációk száma, és jelenleg már több mint 1900-ra nőtt. A Süddeutsche Zeitung riportja szerint azonban a nyomozók abból indulnak ki, hogy még mindig ezrével vannak nem regisztrált eladók az olyan online piactereken, mint az Amazon vagy az Ebay. Ezek a kereskedők nem fizetik be a törvényben előírt adókat.

Ennek kíván véget vetni a német pénzügyminisztérium az új törvényjavaslattal. Eszerint az online piacterek üzemeltetői lennének felelősek azért, ha kereskedelmi partnereik kivonják áruikat az adózás alól. Az új törvény várhatóan január 1-én lép hatályba. Az Amazon mostani lépései tehát nem teljesen önzetlenek. Németország legnagyobb online kereskedője a jövő évtől felelni fog azokért az adóhiányokért, amelyek a német kereskedelemben az ázsiai kereskedőkhöz köthetők. Még szigorúbb lesz a szabályozás 2021 januárjától, amikor az EU-nak az ÁFA-szabályozására vonatkozó irányelve hatályba lép. Akkortól a piacterek üzemeltetői lesznek kötelesek behajtani az ÁFA-t azoktól a kereskedőktől, akiknek a székhelye az EU-n kívül van, de csomagjaikkal az EU-n belüli vásárlókat szolgálják ki.

Az Amazon azt nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy „mindenkor teljesíteni fogja adófizetési kötelezettségeit”. Ennek érdekében eladóit képzi, információkkal látja el, és azonnal ki fogja zárni azt az online kereskedőjét, aki a német adóhatóság szerint nem teljesítette adókötelezettségét.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás 

Szóljon hozzá

Oldal tetejére