Business

3D nyomtatással készültek az Anna and the Barbies fellépőruhái

Szeptember 21-én, a Budapest Parkban tartotta idei nagykoncertjét az Anna and the Barbies. Speciális látványvilággal készültek. A produkció különlegessége az volt, hogy a zenekar tagjai által elképzelt álomképek megjelenítéséhez használt színpadi jelmezek és díszletek a jelenlegi csúcstechnológiát képviselő 3D nyomtatókkal készített tárgyak voltak.

 A közel kétórás huszonegyedik századi összvallási celebrációnak is felfogható koncert során a zenekar frontembere, Pásztor Anna, a hindu főisten Síva, az emberiség felett őrködő Mindent látó szem, és a félig ember, félig ló alakú Kentaur jelmezét öltötte magára. A kosztümök alapjául szolgáló ruhákat Szilas Rita divattervező tervezte, ezekre kerültek a kisebb kinyomtatott elemekből összeállított nagy méretű szárnyak, fejdíszek, és számtalan további kiegészítő. A dekorációs elemek digitális lemodellezését a fiatal magyar fejlesztőmérnökök által alapított CraftUniqe munkatársai végezték el.

Áprilisban kezdték meg közös kísérleti projektjük előkészületeit. Az elemek kinyomtatásához összesen 30 kg nyomtatószálat használtak fel. A 3D modellezésért felelős 3 fős csapat 10 hét alatt tervezte meg és hozta létre a megálmodott tárgyakat.

A legújabb albumunk az egyik legérettebb szöveg- és zenei világú anyagunk, és szerettük volna, ha a koncertélményt a színpadképen keresztül is még professzionálisabb szintre tudjuk emelni. A képzeletünkben már régóta körvonalazódott egy a zenei és szövegvilágnak megfelelő látványvilág, de nem igazán tudtuk, hogy technikailag hogyan lehetne mindezt megvalósítani. Őszintén szólva magunk is meglepődtünk, hogy az általunk kitalált tárgyakat milyen egyszerűen meg lehet tervezni és ki lehet nyomtatni” – mondta el Pásztor Anna, a zenekar frontembere.

„Szerettük volna bebizonyítani, hogy a 3D nyomtatás rendkívül sokoldalú technológia, és felhasználásának ténylegesen csak a fantázia szab határ. Az új Anna and the Barbies jelmezek rá a bizonyíték, hogy szinte bármit meg lehet tervezni és ki lehet nyomtatni akár otthon is. Mint egy varázsdoboz. Elképzeljük, megtervezzük, kinyomtatjuk, és ott a tárgy. Vállalatunk küldetése, hogy ez az élmény a felhasználók sokkal szélesebb köre számára váljon elérhetővé” – mondta el Szász Éva a CraftUnique marketingvezetője.