Divat

300 éves a Bécsi Porcelánmanufaktúra

Az osztrák fővárosban, 1718-ban alapították meg Európa második legnagyobb porcelángyárát, a Bécsi Porcelánmanufaktúrát. A 300. évforduló alkalmából jubileumi kiállítás nyílt az Osztrák Iparművészeti Múzeumban (MAK), ahol eddig soha nem látott alkotásokat is bemutatnak.

Dubsky, Porcelánszoba © Joe Coscia, Jr./MAK

A porcelánt évszázadokon keresztül luxus kerámiaipari termékként tartották számon, amelyet elsősorban Kínából, valamint Japánból hoztak be Európába. 1718. májusában, miután a porcelánplasztika kiforrott technikává vált, Claudius Innocentius Du Paquier megalapította a Bécsi Porcelánmanufaktúrát, amely pár évtizeden belül az első európai porcelánkészítő gyár, a Meisseni Porcelán legnagyobb konkurenciájává nőtte ki magát.

Az Osztrák Iparművészeti Múzeum (MAK) a Bécsi Porcelánmanufaktúra megalapítása óta őrzi a porcelángyár egyedülálló hagyatékát, valamint kutatásokat is végez.

Kiállítás, MAK © MAK/Georg Mayer

A 2018. május 16. és szeptember 23. között látható „300 éves a Bécsi Porcelánmanufaktúra“ című jubileumi kiállításon különböző történelmi korszakok egyedi, ázsiai és osztrák formatervezésével ismerkedhetnek meg a múzeum látogatói. A jubileumi tárlat a bécsi porcelángyártás és kerámiamegmunkálás széles spektrumát öleli fel, az étkészletektől a vázákon át az órákig és szobrokig.

A Bécsi Porcelánmanufaktúra műremekei mellett azonban további exkluzív, eddig soha nem látott tárgyakat is megtekinthetnek a porcelángyártás iránt érdeklődők: így például a brünni Dubsky-palota úgynevezett porcelánszobáját (1740), valamint Stift Zwettl étkészletét (Bécs, 1767/68). (DM)

300 Jahre Wiener Porzellanmanufaktur 
MAK, Stubenring 5, 1010 Wien 
május 16 – szeptember 23.  
http://mak.at/wiener_porzellanmanufaktur

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás