Divat

25. Budapest Fashion Week – 2. rész

2022.november 17-18-án napi öt divattervező legújabb kreációit láthatta közönség, a tourok közé mindig más művészeti ágakból is illesztettek be nívós produkciókat, performanszokat. Idén komolyzenével és tánccal egészültek ki az esték.

Tervezői leírások

1/10 - 25. Budapest Fashion Week, Fotó: Lévai Zsolt

kép 1 / 10

ELI.B

Az ELI.B a márka fennállásának 10. évfordulóját ünnepli ikonikus ruháinak ismételt reflektorfénybe állításával, egyúttal ezzel ünnepelve Olaszországot és a „dolce vita” életérzést – amihez a tervező egy modern, újra gondolt stílust hozott a kifutóra. A ruhák, – ahogy egy úri hölgyhöz illik – térd alá érnek, ezen kívül mutatós nyomatokkal díszítettek, és soha nem mélyen kivágottak.  Minden a képzeletre van bízva, transzgresszív felhangok nélkül. Az egyes darabok a megjelenését gyakran alsószoknyával, vagy csipke- betétekkel gazdagítja, akárcsak a múltban.

ANDREA ZIMITS

Zimits Andrea több mint két évtizede dolgozik ruhatervező iparművészként. Munkáival a slow irányvonalát követi.  A designer lételeme az alkotás, minden egyes darabnál a tökèletességre törekszik, ezért minden munkafolyamatot saját maga végez.  Önálló, összetéveszthetetlen stílusát erőteljes művészi hatás jellemzi, a nemes anyagok használata mellett szívesen alkalmaz antik kiegészítőket, újrahasznosít régi ruharészleteket, melyek gyűjtése régóta a szenvedélye. Minden ruhából egyetlen darab készül, így mindegyik egyedi és megismételhetetlen. Folyamatosan követi az aktuális divatot, a mai trendet ötvözi a régivel. Az összhatás játékos, színes, természet és művészet ihlette kavalkád. Mostani kollekciója, gyűjteménye kedvenc darabjainak felhasználásával készült. Régi tűgobelinek, hímzések, múlt századi ötvösmunkák, gombok, kitűzők, gyöngyhímzések kerültek a mai divatnak megfelelő környezetbe. 

MAIA

Hegyi Maya, a MAIA márka alapítója és tervezője a táncművészet világából érkezett a divattervezés területére. Korábbi sport múltja – kick-box válogatott volt, majd gerinctréner és személyi edzőként dolgozott – megtanította kitartóan küzdeni, megtapasztalta, hogy a kemény munka és a hozzá kapcsolódó önbizalom szükséges a sikerhez vezető úton. Ezzel a tapasztalással és filozófiával éli azóta is az életét, és ugyanebből merítve erőt és inspirációt alapította meg 4 éve a MAIA tangóruha márkát. A designer az Argentin Tangó Táncszínház programszervezője, illetve a Budai tangó klub egyik vezetőjeként felismerte, hogy itthon nagyon kevés a lehetőség kényelmes, elegáns, a tánchoz kellő szabadságot biztosító ruhát beszerezni. Erre az igényre válaszul kezdett ruhatervezéssel foglalkozni. Beiratkozott és elvégezte a KREA divattervező alapszakát, és saját brand létrehozásán kezdett el dolgozni. Hegyi Maya olyan ruhákat alkot, amiben a nők igazán nőnek, önazonosnak, és értékesnek érezhetik magukat, amiben bátran megmutathatják valós Önmagukat. A Budapest Fashion Week közönsége ezúttal a ” Mozdulj a lelkedből!” kollekciót láthatta kifutón. A kollekció a fekete és csillogás köré épül, melynek inspirációja a nyárvégi csillagos égbolt. „Mutassuk meg, miképp tudunk tündökölni, kiragyogni a mindennapokból. Különlegesség, elegancia, egyediség, nőiesség!” – ezek az irányelvek vezérlik a tervezői munka kapcsán a designert.

SUZA DESIGN STUDIO

A SUZA Design Studio 1989 -ben alapította Kecskeméthy Zsuzsanna. A stúdió egyedi alkalmi, és eskūvői ruhákat készít megrendelésre, ezen kívül a tervező autonóm ruhái iparművészeti kiállításokon, pályázatokon szerepelnek. Kecskeméthy Zsuzsanna designer 40 éves iparművészeti tevékenységét ūnnepli ezzel a show -val. Munkáit a manufakturális kivitelezés, a sok kézimunka, és nemes anyagok használata jellemzi. A Budapest Fashion Weeken látható „Spirit of Afrika” kollekció napjaink súlyos problémájára reflektál. A kollekció a szépség és a művészet erejével hívja fel a figyelmet az ukrán- orosz háború miatt egyre súlyosbodó humanitárius problémára, az afrikai éhezők, köztük sok millió gyermek kiszolgáltatott helyzetére. Arra, hogy miként érezteti hatását a térségünkben zajló háború és jelent globális megoldandó problémát, esetünkben Afrika éhezőihez eljuttatandó segélyszállítmányok tekintetében.

VHR FASHION

A VHR Fashion brand megálmodója Varga Rákhel a romániai Nagyszalontán született, és felmenői között megtalálható Arany János, az egyik legnagyobb magyar költő. Nagymamája és édesanyja is autodidakta festő volt, a rajzolás, festés szeretetét és alapjait tőlük sajátította el. Édesapja kárpitos kisiparosként tevékenykedett, ezért már nagyon korán, tíz évesen megtanulta és önállóan tudta kezelni a család pedálos Singer varrógépét. Iskoláit Nagyszalontán végezte, az érettségi megszerzése után tanulmányait már Magyarországon, Békéscsabán folytatta. Itt szerzett közgazdászként diplomát vállalkozás projektmendzsment és marketing szakirányon. Rákhel imádta a divatot, ezért 2018-ban megállapította első vállalkozását Nagyszalontán és felépítette ott a „Dress Me” brandet. 2021 -ben megnyitotta első hazai üzletét is Békéscsabán. A táskakészítés fortéját a MOME táskakészítő tanfolyamain sajátította el, majd folytatva tanulmányait szabástechnika blúz- és ruhakészítő tanfolyamot végzett. A designer 2021 októberétől a Mod Art International Hungary Francia Szabászat szakán tanul, ahol jelenleg a harmadik félévet végzi.

Weszelovszky Anna

25.bfw-Weszelovszky -anna-divatmarketing
Fotó: Lévai Zsolt

Egy egész különleges és szenzációs magyar sikerről adhatunk hírt! A „Hidden Layers” fantázianevű ruhakölteményével Weszelovszky Anna, magyar jelmeztervező – nem mellesleg tűz- és cirkuszművész – nyerte el az Új-Zélandi World of WearableArt 2022 rendezvény közönségdíját!! A designer lenyűgöző, organikus-geometrikus formavilágú pályaműve a tűzzsonglőr jelmezek és a klasszikus, abroncsos női viselet keveréke. Weszelovszky Anna előadóként és koreográfusként majd 20 éve foglalkozik tűzzsonglőrködéssel és kortárs cirkusszal. A próbák és az előadások mellett autodidakta módon kezdett el kosztüm- és jelmeztervezéssel foglalkozni. Célja, hogy ezt a két, látszólag egymástól független művészeti formát egy fúzióban egyesítse, ahol a tervezői munka és a mozgás egyenrangú partnerként egészítik ki egymást. 
A Budapest Fashion Week kifutóján a „Rejtett Rétegek”-et mutatta be! Mit rejt a ruha? Kit rejt a bőrünk? 
Ebben a rövid, 4 perces performanszban Weszelovszky Anna az emberi minőséget kutatja: a látszólagos egyszerűség mögötti komplexitást, a változás lehetőségét és a meglepetést. A világon egyedülálló tervezésű kosztüm hagyományosan passzív szerepéből kilépve, a táncos kezében eszközként szavak helyett mozdulatokkal mesél. Folyamatosan változó formáival elvarázsolja nézőjét és a geometria meglepően lágy világába kalauzolja el a közönséget!

ACCEPTION

Az Acception márka alapítója Tóth Krisztina, 23 éves, jelenleg az orvosi egyetemen folytatja tanulmányait. Már egészen korán megmutatkozott a művészetek iránti érdeklődése, hiszen gimnazista korától kezdve számos irodalmi művét publikálták fővárosi szépirodalmi lapok, több antológiában is szerepelt. A márkát első éves egyetemista korában alapította, melynek jelentése nem más, mint az elfogadás. A tervező legfőbb célja, hogy ezt az üzenetet közvetítse ruháin és teljes munkásságán keresztül. Kollekciója lehetőséget kínál a hétköznapok eleganciáját kedvelő közönség, de a kifejezetten alkalmi ruhákat viselni kívánók számára is. Különleges anyagok és egyedi fazonok színesítik majd a Budapest Fashion Week-en debütáló kollekcióját. Mottója: „Másnak lenni nem rosszat jelent. Másnak lenni többet jelent. Többet látni a világból, többet érezni belőle… és többet adni hozzá. Sosem az az értékes, amiből sok van. Hanem az, ami ritka.”

EBONY – FEKETE ANIKÓ

 „Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam, Fekete Anikó vagyok és hallássérült, az Ebony márka termékeinek tervezője. Az Ebony név az Afrikában honos fekete ébenfából született, amely nem csak attól különleges, hogy éjfekete a színe, de hihetetlenül kemény és erős, nem véletlenül a legdrágább fa a világon. Épp olyan, mint én.” – így vall magáról a designer. Fekete Anikó 30 éve dolgozik a divat világában. Kezdetben csak saját magának és ismerőseinek tervezett és varrt fiatalos és elegáns darabokat. Bár a tervező egyéni látásmódja és összetéveszthetetlen stílusa iránt egyre nagyobb igény mutatkozott a szűkebb környezetén túl is, az egyedi és különálló darabok után csak sok-sok évi munkával a háta mögött, tavaly először vágott bele koncepciózusan megalkotott kollekció létrehozásába. Az „Afrika” névre keresztelt termékpalettát az afrikai textilek színes egyedi világa inspirálta. Az alapanyagok egyenesen Afrikából érkeznek és mindig az adott minta, élénk, vibráló gyönyörű színei adják a kiindulási pontot, – a designer ehhez tervez formát, új terméket, így bővül fokozatosan a paletta. Anikó sikeres vállalkozása a közelmúltban az Ebony shop megnyitásával bővült, ezzel bárki számára elérhetőek a színes egyedi darabok, amelyek bármilyen stílushoz társítva garantáltan egyedi megjelenést kölcsönöznek viselőjének.

SKIN IT

„Azt gondolom a divattervezés egyfajta kihívást jelent, hogy merjünk esztétikailag újítani, merjük átlépni a határokat. A divat művészet, az öltözék és minden egyes ruhadarab a tervező filozófiáját és perspektíváját képviseli. A forgatókönyvírói és filmrendezői múltamból adódóan az az álmom, hogy új művészi látásmódot hozzak létre a divat területén, a filmművészet elemeit kombinálva a divattervezésben. 2021 vége óta a SKIN iT Fashion – egy új high fashion márka – vezető tervezője vagyok, amelynek célja, hogy rendhagyó dizájnnal egyfajta új esztétikát teremtsen a divatban. Emellett fontos kiemelni, hogy minden legyártott ruha esetében teljes mértékben törekszünk a környezettudatosságra az etikus divatra.” – vallja Georgia Chioni designer. A tervező fiatal kora ellenére már számos divateseményen mutatta be kollekcióit. Szerepelt többek között Athénban, ahol a legjobb tervezői díjat is elnyerte, meghívott vendége volt a Serbia Fashion Weeknek, a Taormina Fashion Weeknek, illetve szerepelt a Craiova Nemzetközi Divatbemuatón is. A Budapest Fashion Week közönsége a „Blazded” azaz „ragyogás” kollekciót láthatt.  Az inspirációként szolgáló filmet a díjnyertes „The Dark Race” című fantasy regény ihlette, ahol a főszereplő egy logikával nem magyarázható világgal szembesül. Miközben megpróbálja megérteni, mi történik, belép egy olyan világba, amely a saját sorsa. Tehát besétál a fény és a sötétség között, -ahol megjelenik a fehér és a fekete, mint színvilág – egyfajta flow -ba kerül, ami egy nem tökéletes, de felsőbbrendű fajhoz vezet. Ebben az álomvilágban az arany szín lángként ragyog. A kollekció ezt a különös, túlvilági kozmoszt és lakóit vizualizálja.

SHAKTI

A SHAKTI a hindu Istennő, a tiszta Isteni női hatalmat, a női kreatív erőt és energiát képviseli. „Az alkotás folyaman az egyediség, a természetes nőiesség, a fesztelen kényelem, a kortalanság, a hippi életérzés, illetve az ősi kultúrák, a törzsi viseletek kombinációját szeretném lehozni a fizikai síkra, ezáltal olyan ruhákat létrehozni, melyek közül minden korú és alkatú nő megtalálja azt, amiben önazonosan, önbizalommal és boldog teljességben tudja megélni női miNŐségét.” – vallja a designer, Hosszú Judit. Az alapanyagok indaiból érkeznek, gondosan összeválogatott, kizárólag természetes és minőségi anyagok felhasználásával készül a SHAKTI kollekció minden egyes darabja.

OROSZ RÉKA

Orosz Réka egyike azon designereknek, akik hosszú ideje rendszeresen elhozzák legújabb kollekciójukat. Réka kicsit sem szokványos, mindennel összetéveszthetetlen stílusa, egyedülálló művészi elképzeléseit tükrözi. Bátran keveri és ötvözi a különböző hatásokat a naturális, természet közeli színek, formák találkozhatnak és kiegészülhetnek a rokokó gazdagságával. Roppant impulzív mind a színek mind a formavilág tekintetében. A tervező szinte utalásszerűen, finoman játszik a stílusjegyekkel, a vibráló színek és formák ötvözeteként megvalósuló darabok egyszerre lesznek jelmezszerű színpadias költemények és haute-couture darabok.

ILONA SZABÓ – DONNA

„Gyerekkorom óta tudom, mit akarok. Amit a fejembe vettem, azt végigvittem és élveztem ezt a szabadságot, mert ez igazán én voltam. Ezt a fajta liberalizmust és rugalmasságot próbálom beültetni a munkámba is. Egy olyan stílusgazdag, elfogadó és “tudatmódosító” brand volt mindig is az álmom, amely sutba dobja a társadalmi normákat és elvárásokat és inkább a személyiséget helyezi előtérbe tértől, időtől, akadályoktól és szabályoktól függetlenül.” – vallja a designer Szabó Ilona. Jelen kollekció a „Just Donna” nevet viseli. Csak nő- mert színes, változatos és sokrétű. Kizárólag a saját stílusomat követve alkottam különböző anyagokból olyan kollekciót, amit önmagam is szívesen viselek.  Tervet nem követtem, hiszen ötleteim ihletszerűen törnek elő. A kollekció mottója- A stílus az enyém, az egyéniség te vagy! ”

(BFW Event Team)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .