Divat

25. Budapest Fashion Week – 1. rész

Egy Mayer Balázs „Kenguruval”-val való beszélgetésből szemezgettünk a jubileumi 25. Budapest Fashion Week kapcsán

Fotó: Lévai Zsolt 

Amikor 2003-ban megszületett a gondolat, hogy londoni, illetve new yorki utazásaidból inspirálódva életre hívj Budapesten is kinti mintára egy többnapos divateseményt gondoltad volna, hogy ennyi idő elteltével a hátad mögött erről a 25.  rendezvényről fogunk beszélgetni?

Budapest-fashion-week-csapat-divatmarketing
Fotó : Lévai Zsolt

2003-ban rendeztük egy egynapos eseményt, ez volt a Budapest Fashion Night, ami akkor olyan visszhangot hozott, hogy nem volt kérdés számomra, tovább kell lépnünk. A brand-et 2002-ben alapítottuk és védtük le a Magyar Szabadalmi Hivatalnál. Az első 3 napos rendezvényünk 2005 novemberében került megrendezésre. Azóta az elmúlt több mint másfél évtizedben 24 alkalommal hívtuk életre divateseményünket. A Budapest Fashion Week-et hitből építettük, és bár nem sokan hittek benne mi mégis megcsináltuk.

Végignézve a jubileumi programot, a tervezők nevét, azt látom, hogy nagyon színes és széles a paletta. Az úgymond „alternatív” ruháktól és kiegészítőktől az abszolút elegáns és klasszikus női vonalakon át a képzőművész ihletettségű egyedi anyagokig terjed. Sőt, táncruhák és egy nagyon izgalmasnak ígérkező filmes jelmezterv ihlette kollekció is bemutatkozott. Jól kell ismerni a hazai divatéletet ahhoz, hogy egy ennyire széles merítést „kérlelhetetlen igényérzettel” válogassunk, egymáshoz rendezzünk.

Ha olyan régóta foglalkozol a divattal, mint mi, akik a Budapest Fashion Weeket szervezzük, óhatatlanul is ebben mozogsz akkor is, amikor épp nem a rendezvényszervezéssel foglalkozol. Nem számoltam össze, hogy életem folyamán hány tervezői kollekciót állítottam a kifutóra, de valahol 350-400 között mozoghat ez a szám. Volt alkalmam rálátást szerezni, bennfentessé válni a hazai tervezői közegben. Itt jegyzem meg, a hazain kívül külhoni tervezők voltak vendégeink Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és a Vajdaságból. Eseményünkön lehetőséget biztosítottunk több képző- és iparművésznek a bemutatkozásra.

Hogy miként tudnánk definiálni a 2022-es divatot?  Mi az a törésvonal, ami köré rendeződik? Azt gondolom, már nagyon régóta nincs ilyen egyértelmű vonal.  A klasszikus nőies vonalak ugyanúgy jelen vannak mint, az oversize-formák. A fast fashion diktál egyfajta utcai divatot, de az valamiféle uniformizáció. A designerdarabok egy más kategóriát képviselnek, de abból nálunk a hétköznapokba alig szivárog át valami. Azt gondolom egyébként világjelenség a „stílusvesztés”. Míg korábban London vagy New York utcáin egy színes divatkavalkádot láhattál, ma már e városokban is egyre inkább városrész – specifikus lett az öltözködésnek ez a kultúrája. A nagy tömegek egyen leisure-pleisure-ben nyomják… Ha megnézed a fiatalokat, itthon egyenfarmer, egyen bőrdzseki, egyen oversize kabát… Alig látsz valóban stílusos és egyedi megjelenést. Azt, hogy majd miként gondolunk vissza a kétezres évekre – ahogyan korábbról az ’60-as, ’70-es ’80-as vagy ’90-es évekről is van egy konkrét képünk, persze, nagy vonalakban meg tudjuk fogalmazni. Talán valahol az oversize körül keresendő, de sokkal színesebb és változatosabb jelenleg – hozzáteszem szerencsére a hazai designer divatpaletta, mint sem belegyömöszöljük azt valamiféle kritérium ketrecbe. Mi a Budapest Fashion Week szervezői a rendezvényeink kapcsán semmi esetre sem szeretnénk ezt tenni.

Végezetül mit várhatunk mi, a közönség a 2022-es Budapest Fashion Weektől?

Helyszín tekintetében már többször bizonyított és jól bevált a Városligeti Műjégpálya díszterme. Igyekszünk nagyon tudatosak lenni már a hely kiválasztásakor is. A Városligetben és közvetlen környezetében formálódott Budapest legújabb kulturális negyede. A Magyar Zene háza, a Millenium Háza, az új Néprajzi Múzeum és természetesen a Műcsarnok és Szépművészeti Múzeum egy olyan keretet adnak társművészetek tekintetében, amihez méltó módon kapcsolhatjuk a divattervezést. Ide szervezve az eseményt is szeretnénk pozícionálni magunkat. A Városliget Café kiváló partnerünk ezen a téren, immár évről-évre különleges Fashion menüvel várják a gasztrokultúra iránt érdeklődőket a Budapest Fashion Week ideje alatt.

(BFW Event Team)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .