Business

MTI – 3 pályázati lehetőség

2020.05.14 és 05.18. között megjelent pályázati lehetőségek   
Gazdaság – vállalatok – támogatás – foglalkoztatás

Kép: Pixabay

ITM: 80 milliárd forintos munkahelyteremtő bértámogatási program indul

Budapest, 2020. május 18., hétfő (MTI) – Nyolcvan milliárd forintos keretösszeggel munkahelyteremtő bértámogatási program indul, amely 70 ezer ember munkába állását segíti – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára online sajtótájékoztatón. 
Elmondta: a 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól,

a programban részt vevő munkavállalóknak így 9 hónapig biztosítottá válik a foglalkoztatása.

A támogatott 6 hónap alatt legfeljebb havi 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatónak, így minden álláskereső elhelyezkedését és munkahelyének megőrzését havi nettó 112 ezer forint bértámogatással segíti a program – emelte ki Bodó Sándor. 
György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a gazdaságvédelmi akcióterv keretében induló, a munkahelyteremtést segítő program jó lehetőséget nyújt azokban a szektorokban, amelyeket a veszélyhelyzeti intézkedések hátrányosan érintettek és kénytelenek voltak munkavállalókat elbocsátani.
Bodó Sándor a részleteket ismertetve elmondta: jelenleg mintegy 160 ezren vannak azok az álláskeresők, akik álláskeresési járadékot vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak. Leginkább őket tekintik célcsoportnak, őket szeretnék visszavezetni a munkaerőpiacra, mert aktív tudással, ismeretekkel rendelkeznek, így alkalmasak arra, hogy gyorsan el tudjanak helyezkedni. 
A továbbfoglalkoztatás időtartamával együtt a 9 hónap alatt elérheti a személyenkénti támogatás a nettó 1 millió forintot.  
A kérelmeket a munkaadók hétfőtől nyújthatják be a területileg illetékes járási, vagy Budapesten a kerületi hivatalok foglalkoztatási osztályaira. Ezúttal is arra törekedtek, hogy a lehető legegyszerűbb módon, a legkisebb adminisztráció mellett lehessen benyújtani az igényeket – jelezte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy a részletekről a munka.hu oldalon lehet tájékozódni.
Ha nincs szükség hiánypótlásra, a hivatalok a kérvényeket 8 napon belül elbírálják, így az érintettek mielőbb hozzájuthatnak a támogatáshoz.  
A kormány célja továbbra is az, hogy minél több munkahelyet meg tudjon menteni, illetve minél több munkahelyet tudjon teremteni, legalább annyit, amennyit a koronavírus-járvány okozta helyzet elvett – hangsúlyozta Bodó Sándor. 

György László a gazdaságvédelmi akcióterv eredményeit ismertetve kiemelte: a veszélyhelyzet bejelentése óta több mint 936 ezer aktív korú embernek segítettek abban, hogy minél előbb visszataláljanak a munkaerőpiacra, vagy megőrizzék foglalkoztatásukat. 
Ebbe beleszámítanak például a regisztrált álláskeresők, a Diákhitel pluszt igénylők, a munkahelyek megőrzését segítő programokban részt vevők – jelezte. 

Munkahelyvédelmi bértámogatást csaknem 90 ezer munkavállaló számára igényeltek a vállalkozások, a kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatását csaknem 10 ezer munkavállalónak kérték. A versenyképesség-növelő támogatást igénylő vállalkozások több mint 77 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, a múlt héten a kkv-nak meghirdetett high-tech és zöld pályázati konstrukció csaknem 60 ezer dolgozó munkahelyének megőrzéséhez járul hozzá, a felnőttképzési programra egy hét alatt mintegy 40 ezren jelentkeztek. A különböző adó- és járulékkedvezmények 210 ezer munkavállalónak segítenek. A közfoglalkoztatásban 85 ezren vesznek részt, a keret 100 ezer fős, de szükség esetén bővíthető – említette példaként az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. 
(MTI-gká \ egr \ gkv \ gry)

ITM: 50 milliárd forintos új pályázati felhívás jelent meg a kkv-k támogatására

Budapest, 2020. május 14., csütörtök (MTI) – A gazdaságvédelmi akcióterv keretében új pályázati felhívás jelent meg a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására 50 milliárd forintos keretösszeggel – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára online sajtótájékoztatóján. 
Kiemelte: a támogatási konstrukció a vállalkozások hatékonyságának növelését, a munkahelyek megtartását és új munkahelyek teremtését segíti. Először a központi régión kívüli, a konvergenciarégiókban működő kkv-k jelentkezhetnek, de hamarosan megjelenik az a felhívás is, amelyre ugyanilyen feltételekkel lehet majd Budapestről és Pest megyéből pályázni. 

A konstrukció magyar, high-tech és zöld, ugyanis döntő többségében magyar tulajdonú vállalkozásokat támogatnak abban, hogy csúcstechnológiájúvá és energiahatékonyabbá, zöldebbé váljanak

– fejtette ki az államtitkár. 
A kiírás eltér az eddigiektől, mert egységes pályázati konstrukció keretében lehet jelentkezni olyan célokra, amelyek a vállalkozások hatékonyságát növelik – hangsúlyozta György László. 
A korábbi kiírásoknál különböző konstrukciókra kellett pályázni, ha a vállalkozás eszközt kívánt vásárolni, fejleszteni, digitalizálni vagy energiahatékonysági beruházást szeretett volna végrehajtani, illetve, ha foglalkoztatási támogatást vagy képzési forrásokat akart igénybe venni – jelezte az államtitkár. 
Nagy előnye a mostani kiírásnak, a jelentős mozgástér annak kiválasztásában, hogy a pályázó milyen eszközt tart alkalmasnak a munkahelyek megőrzésére, a hatékonyság növelésére saját vállalkozásánál – hangsúlyozta György László. 
A tervezett beruházás, fejlesztés költségének 70 százaléka fedezhető a pályázatból. 
A támogatás feltétele, hogy az idén áprilisi foglalkoztatotti létszám 90 százalékát meg kell tartani. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent, ha ennél többet tart meg a vállalkozás, vagy új munkahelyeket hoz létre a következő másfél évben – hívta fel a figyelmet az államitkár. 

A kiírásra az 5 és 249 munkavállaló közötti létszámot foglalkoztató vállalkozások jelentkezhetnek. Öt és kilenc foglalkoztatott között munkavállalónként 1,5 millió forintra, 10 és 49 fő között munkavállalónként 1 millió forintra, 50 és 249 között pedig munkavállalónként félmillió forintra lehet pályázni. 

Az első pályázatokat május 29-től lehet beadni a www.palyazat.gov.hu  oldalon keresztül. 
György László kiemelte: transzformált pályázatról van szó, tehát a vállalkozások visszatérítendő forrást kapnak, és akkor válik a támogatás vissza nem térítendővé, ha teljesítik a pályázati kiírásban szereplő kritériumokat. Így azonnal oda tudják adni a forrásokat, a likviditás a koronavírus-válság idején különösen fontos – mutatott rá az államtitkár. Hozzátette, hogy a tárca várakozása szerint június első felében már lehetnek kifizetések. 
(MTIgká \ gpp \ bpt \ gkv)

Rákossy Balázs: 50 milliárd forintra pályázhatnak mikro-, kis- és középvállalkozások

Budapest, 2020. május 14., csütörtök (MTI) – Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai megújulásához kapcsolódó fejlesztéseket támogató két pályázati felhívás jelent meg több mint 50 milliárd forint keretösszeggel – jelentette be Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön. 
A gazdaságvédelmi akcióterv szolgálatába állított, múlt héten átcsoportosított fejlesztési források első pályázati felhívásaira 2020. május 29-től adhatják be a vállalkozások a támogatási kérelmeket – tette hozzá az államtitkár. 
A felhívások célja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a hazai vállalkozások munkavállalói létszámának minél nagyobb arányú megtartását ösztönző fejlesztések megvalósítása, feltételesen visszatérítendő támogatás felhasználásával – emelte ki Rákossy Balázs. 

A „Mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása” című felhívásokra a vállalkozások a támogatási kérelmeket 33,3 milliárdos keretösszegre nyújthatják be a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP), és 18,8 milliárd forintos keretösszegre a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (VEKOP) keretében. 
Az államtitkár elmondta: a támogatásból új eszközök, gépek szerezhetők be, továbbá új technológiai rendszerek és kapacitások alakíthatók ki. Támogatható automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák és információs technológiák fejlesztése, gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése, ingatlannal kapcsolatos infrastrukturális és ingatlan beruházás, műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztés, továbbá a fejlesztéshez kapcsolódó képzés és tanácsadás. 
A vállalkozások által igényelhető támogatás 5-153,5 millió forint, a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 70 százaléka – ismertette az államtitkár. 
A pályázaton kilenc főig munkavállalónként 1,5 millió forint, a 10. főtől a 49. főig egymillió, valamint az 50. főtől a 249. főig félmillió forint támogatást lehet igényelni – részletezte. 
Tájékoztatása szerint a felhívás egyszerűsített eljárásrendű, új típusú, feltételesen visszatérítendő támogatást nyújt. A program keretében a pályázó teljesítményét összevetik a beadáskori állapottal a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projekt megvalósítását követő fenntartási időszakban való visszamérése révén. Az összevetés végén születik meg a döntés a visszatérítési arányról, azaz a pályázó részleges vagy akár teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt támogatás visszafizetése alól.

A támogatási kérelmek benyújtására 2020. május 29-től lesz lehetősége a legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel és 2020. április hónapra vonatkozóan minimum 5 fő átlagos statisztikai állományi létszámmal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. A támogatott vállalkozások száma várhatóan eléri a kétezret – tájékoztatott Rákossy Balázs.

(MTI/ gpp \ gfp)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás