Blog

Vissza a gyökerekhez…

Egyszerre több évben, több szezonban is otthonosan kell mozognom. Érkeznek a 2012. tavasz-nyári kollekció leírások, erre nekem egy kis visszatekintéshez támadt kedvem. Régi Magyar Divat Intézetes kiadványokat kerestem elő. A kép az 1980. augusztusi Divat Marketing borítója. Néhány címlapot töltök fel, de ígérem, időnként majd bele is kukkantunk a régi lapokba. Ebben a bejegyzésben néhány hír, egy s.Oliver beszámoló és egy marketinganyag ajánlása.

Múltidézés – a gyökerek

A Magyar Divat Intézet készítette, adta ki az első Divat Marketingeket. Ezt a kisformátumú füzetet a Kutatási – Marketing Osztályon készítettük. Fantasztikus, inspiráló időszak volt azt hiszem minden abban a teamben dolgozó kollegám, barátom számára. Nagyon komoly célcsoportvizsgálatokat, kutatásokat végeztünk, csupa fiatal közgazdászból álló csapat dolgozott együtt. 1980. augusztus A Magyar Divat Intézet valójában válllat volt, a divattal kapcsolatos tevékenysége miatt engedélyezték számára az Intézet név viselését. Bármilyen is furcsa, az átalakulások után a korrekt cégnév: Magyar Divat Intézet Kft. volt. Amennyi előny származott ebből a névből az egyik oldalon, annyi hátrányt is okozott a tevékenységek értékesítésekor. Sokan nem értették, miért is kellene fizetniük, hiszen egy állam által fenntartott cégről van szó.

A Divat és Gazdaság c. szaklap után DIVAT és MARKETING címmel adott ki az MDI újságot, ez egy 1989-es szám címlapja. 1993-ban, néhány év szünet után ismét jelentkezett az MDI, ismét egy újdonsággal, ma Hírlevélnek neveznénk, a Budapesti Divat Napok előtt jelent meg néhányszor. (1993. 1. szám)

Kis kitérő és sok fejtörés után a Budapesti DivatNapokhoz kapcsolódóan évente kétszer jelentettük meg a Budapesti DivatLapot szakvásári és trendinformációkkal.      Sokféle szálon kötődtünk a szakmához: divatkoordináció, évente kétszer az egész szakmát megmozgató szakvásár, oktatás, stb. Úgy éreztük, a szakmának ismét szüksége lenne egy rendszeresen megjelenő valódi szaklapra. A TextilWirtschaftot kiadó Deutscher Fachverlag is támogatott minket ebben, végül megállapodást kötöttünk velük. Lengyelországban és Csehszlovákiában is az ottani divatintézetekkel közösen jelentettek meg szakmai újságot.  A mi megállapodásunk azért volt különleges, mert nem közös vállalatot alapítottunk, hanem licencmegállapodást kötöttünk.   Meg akartuk őrízni a függetlenségünket, továbbra is magyar divattrendeket akartunk kiadni, divatkoordinációt működtetni. 1995. őszén úgy éreztük, itt az idő, a Magyar Divat Intézet ekkor adta ki a DivatMarketinget.  Ezek voltak az első címlapok 1995. őszén , azóta folyamatosan jelen van a piacon a DivatMarketing, 2003. decembere óta a DivatMédia Kft. , az erre alapított cégem kiadásában.

Profitexpressz: 160 év vállalkozói tapasztalat 15 percben

Felbecsülhetetlen értékű gyakorlati tapasztalat ajándékba! Az ötlet, hogy néhány top szakértőt és sikeres vállalkozót – akik könnyedén órákig tudnak beszélni egy-egy fontos témáról – új kihívás elé állítottak. Az eredmény egy szupergyors nyereségnövelő sikerrecept koncentrátum: 9 sikeres vállalkozó, 9 különböző nézőpont, 9 különböző válasz.
Ezért a tudásért annyit kérnek, hogy ajánld tovább az anyagot legalább 5 ismerősödnek. Érdemes meghallgatni, én már megtettem. Innen tudod letölteni

Folyamatosan növekszik a rottendorfi az s.Oliver

Az s.Oliver csoportnak sikerült tovább építenie a piaci pozícióit, és a 2010-es évet 1,07 milliárd eurós árbevétellel zárta, ami 19,8% emelkedés az előző évhez képest. A tulajdonos által vezetett német vállalatnál 2011-re is további ambiciózus célokat tűztek ki. A teljes márkabevétel is kétszámjegyű növekedést mutatott, és mostanra 1,286milliárd eurót tesz ki.

Új boltépítési koncepcióval és boltnyitásokkal erősítette piaci helyzetét mind a stratégiailag fontos német piacon, mind a világ más részein. A legfontosabb új üzletnyitások Németországban: zászlóshajó üzletek Oldenburgban és Freiburgban, egy Vintage Ambiente márkaüzlet Stuttgartban, valamint az első kiegészítő márkabolt Frankfurtban. A külföldi üzletnyitások közül kiemelendő a pozsonyi és az orosz krasznodari. 2010-ben összesen 30 kiskereskedelmi fiók- és 49 franchise üzletet nyitottak.

A cégcsoportnál 2010-ben is folytatódott az üzleti folyamatok optimalizálása. A beruházások súlypontja a kiskereskedelem kiépítése és az ezzel kapcsolatos személyzeti fejlesztés volt. Jelentős fejlesztések voltak az IT szektorban is, bevezették az SAP kiskereskedelmi rendszert és a termék életciklus-menedzsmentet (PLM) a Junior divízióban. Továbbra is nagy hangsúlyt fektet a cég a szakemberek megbecsülésére, 2010-ben a cég székhelyén új, első osztályú kantint nyitott, valamint stresszmentes zónákat, kényelmes helyiségeket alakítottak ki.

„A kiemelkedő árbevételnövekedés alapja a vevőkkel és a beszállítókkal kialakított partnerség. Tudatában vagyunk a munkatársaink és a partnereink felé fennálló felelősségünknek. Ezen az alapon folytatjuk 2011-ben is termékeink és a piacaink fejlesztését”, mondja a közvetlen eladási tevékenységért felelős Oliver Hein. Az s.Oliver csoport üzleti tevékenysége továbbra is jellemzően nagykereskedelem, bár mára a saját kiskereskedelem is fontos önálló tevékenységgé vált. A nagykereskedelem a konszern összes bevételének 50,26%-át, a kiskereskedelem 41,38%-át adja. Múlt évben a kiskereskedelem növekedése felülmúlta a nagykereskedelemét.

Az export részaránya 26,7%–ra nőtt.Magyarországon, az év végén saját forgalmazó céget alapítottak. Ezzel Magyarország lett a cégcsoport nyolcadik külföldi főpiaca Belgium, Hollandia, Ausztria, Lengyelország Svájc, Szlovákia és Csehország mellett. Magyarországon a fő cél a nagykereskedelem kiépítése. A fentieken kívül 2010-ben Szlovéniában és Horvátországban is alapítottak vegyes vállalatokat.

Az s.Olivert 1969-ben Bernd Freier cégtulajdonos alapította, és ma Európa egyik legnagyobb divat- és életstílus vállalata, összesen 6470 munkatárssal az egész világon. A s.Oliver termékeket 30 országban forgalmazzák. A cég jelenleg saját rezsiben 183, partnerekkel közösen 312 boltot üzemeltet, és további 2347 üzletben és 2642 felületen van jelen.

Jó olvasást kívánok
Csaba Anna-Mária

Szóljon hozzá