Rólunk

A divat az aktualitásból él, aki nem követi a fejleményeket, az pillanatok alatt lemarad. A DivatMarketing kiadójaként célom a divatszakma művelőinek életét hazai és nemzetközi információkkal, cikkekkel segíteni.

Csaba Anna-Mária, főszerkesztő
Csaba Anna-Mária, főszerkesztő

A lap főszerkesztője vagyok, dr. Csaba Anna-Mária, közgazda.

Több évtizede foglalkozom divattal, divatmarketinggel. Kisdoktorimat első munkahelyemen, a Budapesti Harisnyagyárban írtam, „A vékonyszálú harisnya és harisnyanadrág piacának analízise” címmel.

A DivatMarketing szaklapnak 1995-ben főszerkesztőhelyettese voltam, 1996-tól főszerkesztője vagyok. 2003-ig dolgoztam a Magyar Divat Intézetben, igazgatóhelyettese voltam.

MIÉRT VÁLLALTAM FEL A LAPKÉSZÍTÉST 2003 VÉGÉN?

Az MDI megszűnése után szerettem volna a lapot életben tartani, ezért 2003-ban létrehoztam a DivatMédia Kft-t, licencszerződést kötöttem a német TextilWirtschaft kiadójával, a Deutscher Fachverlaggal (ma dfv Mediengruppe), azóta a lap kiadója is vagyok.

Bizonyítási kényszer dolgozott bennem, egyrészt a német licencpartner felé, hogy lássa, a magyar piac is képes eltartani egy értékes, szakmai információkat publikáló szaklapot. És magamnak is be akartam bizonyítani, hogy érdemes az igényesség, a szakmaiság felé mozdulni, a profi módon készített, szakembereknek szóló információkat publikáló lap életképes, meg tud élni a hazai piacon. Ma már nem vagyok olyan biztos ebben, de továbbra is ennek szellemében próbálok dolgozni, életben tartani az újságot.

2008. tragikus év volt a családunk számára. A kisebbik fiam egy sportbaleset után hatalmas stroke-t kapott, szörnyű következményekkel. Bevallom, pár évig a munka segített az életben maradásban, a túlélésben. (A blogját azóta vezetjük: www.csabapeter.hu). Törekedtem arra, hogy a munkámra, az üzleti kapcsolataimra ne nyomja rá a bélyegét az, ami velünk történt, igyekeztem a lap optimista, előremutató szemléletét megőrizni. Remélem, sikerült.

Péter, aki fantasztikus ember, nagyon sokat javult azóta. És kiderült, milyen erős, összetartó családunk van. De azért az eltelt évek nem múltak el nyomtalanul fölöttem. Talán mondanom sem kell, az életünk egyik fő célja azóta is Péter gyógyulásának, javulásának elősegítése.

A DivatMarketing egyszemélyesvállalkozás”, alkalmazottak nincsenek, külsős kollégákkal dolgozom. Én végzem a kiadói, a főszerkesztői, hirdetésszervezői és az adminisztratív feladatokat. Vannak külsős újságíró kolléganőim, a felelős szerkesztő Csémi Klára. Amellett, hogy saját készítésű cikkeket, interjúkat készít, az összes lapba kerülő anyaggal is foglalkozik, részt vesz a lapkészítés különböző folyamataiban. Több fordító dolgozik az újságnak, mindenkinek mások az erősségei, ezeket igyekszem figyelembe venni a feladatok kiadásánál. A korrektor Boncz Éva többször átnézi a lapba kerülő anyagokat. A tördelő-grafikus kollegám Nagy Attila, hosszú évek óta dolgozunk együtt.  Szerencsém van, olyan emberekkel, kollegákkal dolgozom, akik profik a saját területükön, megbízhatóak, segítőkészek és nem utolsósorban kellemes partnerek.

Ami sokat változott az évek során, az a lapkészítés során használt technika. Induláskor filmeken kaptuk Németországból a lapba kerülő anyagokat, később CD-ket, DVD-ket küldtek az általunk felhasználható képanyaggal. Fénymásolva, FAX-on küldtük el a fordítóknak a kiválasztott cikekket. Ma már interneten történik minden kapcsolattartás, anyagtovábbítás, képválogatás.

EREDET – ÉRDEKESSÉGEK

A Magyar Divat Intézet (MDI) valójában vállalat volt, a divattal kapcsolatos tevékenysége miatt engedélyezték az Intézet név viselését. Valójában a korrekt cégnév: Magyar Divat Intézet Kft. volt, elég furán hangzik. Amennyi előny származott ebből a névből az egyik oldalon, annyi hátrányt is okozott a tevékenységek értékesítésekor. Sokféle szálon kötődtünk a szakmához: divatkoordináció, évente kétszer az egész szakmát megmozgató szakvásár a Budapesti DivatNapok szervezése, oktatás, divat- és szakmai kiadványok, tankönyvek kiadása.

Minden megjelent kiadványból példányokat kell küldenie a kiadóknak az Országos Széchényi Könyvtárba a Kötelespéldány Szolgálat részlegnek címezve, ahol rendszerezve tárolják ezeket. A weboldalukon rendszerezett, jól használható adatbázis található. Kalapemelés a Magyar Divat Intézet mindenkori vezetőinek, akik eleget tettek ennek a kötelezettségnek, és ISSN számokat kértek, adatokat, példányokat szolgáltattak. Innen könnyű volt nyomonkövetnem az újság szempontjából érdekes adatokat. Íme:

1979. DIVATMARKETING (Budapest) (1979) Cím és szerzőségi közlés:

Divatmarketing / Magyar Divat Intézet. Számozás/gyakoriság: 1 (1979)-17 (1985), rendszertelenül jelent meg. ISSN : 0230-0729

Ezt a kisformátumú füzetet a Kutatási – Marketing Osztályon készítettük. Fantasztikus, inspiráló időszak volt azt hiszem minden abban a teamben dolgozó kollegám, barátom számára. Nagyon komoly célcsoportvizsgálatokat, kutatásokat végeztünk, csupa fiatal közgazdászból álló csapat dolgozott együtt. Valószínű, a Magyar Divat Intézet vezette be, elsőként kezdte el használni a DIVATMARKETING kifejezést Magyarországon!

1980. DIVAT ÉS GAZDASÁG

A Magyar Divat Intézet szaklapja, kiadta a Lapkiadó Vállalat. Számozás/gyakoriság: 1.évf. 1.sz. 1980- utolsó: 8.évf. 5/6.sz. (1987), kéthavonta jelent meg. Felelős szerkesztő Vas Sándor ; szerkesztő Harsányi Márta. ISSN : 0209-9438

1988.DIVAT ÉS MARKETING

A Magyar Divat Intézet szaklapja. Kiadja a Pallas Lapkiadó vállalat. Számozás/gyakoriság: 1.évf. 1.sz. (1988)-3.évf. 3.sz. (1990), kéthavonként jelent meg. Főszerkesztő Neményiné Gyarmathy Margit; felelős szerkesztő Oroszlánné Harsányi Márta. ISSN : 0238-7069.

1990-től a kiadás szünetelve.

1995. Úgy éreztük, a szakmának ismét szüksége lenne egy rendszeresen megjelenő valódi szaklapra. A TextilWirtschaftot kiadó Deutscher Fachverlag is támogatott minket ebben, megállapodást kötöttünk velük. Lengyelországban és Csehszlovákiában is az ottani divatintézetekkel közösen jelentettek meg szakmai újságot. A mi megállapodásunk azért volt különleges, mert nem közös vállalatot alapítottunk, hanem licencmegállapodást kötöttünk. Meg akartuk őrizni a függetlenségünket, továbbra is magyar divattrendeket akartunk kiadni, divatkoordinációt működtetni. 1995. őszén úgy éreztük, itt az idő, a Magyar Divat Intézet ekkor adta ki újra a DivatMarketinget. 1995.augusztus 27. megjelent a DivatMarketing:

 DIVATMARKETING – a Magyar Divat Intézet Kft. szaklapja, kiadta a Magyar Divat Intézet. Számozás/gyakoriság: 1.évf. 1.sz. (1995. aug. 27.)                                                             Főszerkesztő Neményiné Gyarmathy Margit, főszerkesztő-helyettes dr. Csaba Anna-Mária, felelős szerkesztő +Szolcsánszky Szilvia, ISSN : 1219-7769

  • 1999/3. szám – címlapon Naomi Campbell (Skiny reklám)
  • 2000/6-7. szám – címlapon 2000 6-7 Helena Christensen / Skiny
  • 2005. elkészült az első weboldal: www.divatmarketing.com
  • 2007. Hírlevélküldés kezdete
  • 2008. augusztus – új logó
  • 2012. I. DivatMarketing konferencia
  • 2015. Új logó, a divat és a marketing közé beékelt és szócska hivatott a lap valós tartalmát jelezni
  • 2017. Megújult, reszponzív weboldal.