Business

Amerikai kiskereskedelem – Boltok ezrei zárnak be

A történelem legnagyobb boltbezárási hulláma előtt áll az Egyesült Államok kiskereskedelme.

A Credit Suisse beruházási bank szerint idén legkevesebb 8600 bolt fog bezárni. Egyharmaduk portfóliójához divattermékek is tartoznak.

Már mintegy 2200 áruház és divatüzlet található ezen a listán, de ez a szám az év végére elérheti a háromezret is. A listán szerepel Ralph Lauren, nagy meglepetésre bejelentette, hogy bezárja a fiatalos Polo márka zászlóshajó-üzletét New Yorkban, a Fifth Avenue-n, amelyet 2014-ben nyitott meg. A márka megmaradó választékát a hagyományos Ralph Lauren boltokba integrálják. Egyedül a Polo-Café marad meg külön koncepcióként. A bezárási hullám az áruházakat érinti a legerősebben. Az áruház-konszernek a múltban extrém erősen terjeszkedtek, most csökkenteni kell a számaikat. A Macy’s, a Sears Holdings és a JC Penney mintegy 360 boltot fog bezárni a következő 18 hónapban.

Nehézséggel küld sok sport- divat- és kiegészítő filialista is. A már futó takarékossági és átszervezési programok során a lehető leggyorsabban meg kell válniuk a nem jövedelmező boltoktól. 4400 üzletéből 400-at még idén be kell zárnia a csődhelyzetbe került Payless Shoe Source cipőláncnak. A női felsőruházatot forgalmazó The Limited üzletlánc a küszöbönálló likvidálási folyamata keretében 250 boltbezárásról nyilatkozott, és a jövőben már csak online lesz aktív. A felszámolás alatt lévő Wet Seal, amely a tizenéveseknek kínált ruházatot, szintén bezárja még megmaradt 173 üzletét. A 2017 januárja óta a kanadai Gildan Actiewearhez tartozó American Apparel divatlánc bezárta 110 boltját az Egyesült Államokban, valamint valamikori székhelyét Los Angelesben.

Tevékenységük hatékonyságának és főleg jövedelmezőségének növelése érdekében az Abercrombie&Fitch és a Guess 60-60, a BCBG Max Azria tervezői márka pedig 120 bolt bezárásáról nyilatkozott. A következő áldozat a fiatalokat megcélzó Rue 21 lehet, amely az első híresztelések szerint mintegy 1000 üzletének bezárására kényszerül.

A boltbezárások a Nobel-díjas Paul Krugman közgazdász szerint már most nagyobb állásvesztést okoztak, mint a Donald Trump által gyakran emlegetett szénbányászat megszűnése. Az amerikai kereskedelemben 2016 októbere óta kb. 90 000 állás szűnt meg.

A piaci megfigyelők ezt a fejleményt gyakran magyarázzák az egyébként már lassulni látszó internetes kereskedelem fejlődésével. 2016 végén az amerikai statisztikai adatok szerint az e-kereskedelem aránya stabilizálódni látszik.

A folyamatos boltbezárások fontosabb okának tartja az extrémre növekedett eladási felületeket Steven Roth, a Tornado Realty Trust (New York) ingatlanos cég igazgatója. A Cowen & Company tanácsadó cég szerint belátható időn belül további 2000 bolt bezárásával kell számolni, ami az érintett kiskereskedők megmaradó üzleteinek 20%-át jelenti. Roth szerint legkevesebb öt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az amerikai kiskereskedelem a végbement átalakulások után újra esélyeket jelentsen a befektetők számára.

(TextilWirtschaft)

Szóljon hozzá