Blog

Értékes örökség – játék a számokkal

Idén is számos, jeles esemény évfordulójára emlékezünk: az ötszáz évvel ezelőtti Dózsa-féle parasztfelkelésre, az I. világháború kirobbanásának századik évfordulójára, Shakespeare születésének 450., Ybl Miklós születésének 200. évfordulójára. Ma ünneplik Németországban a berlini fal lebontásának 25 éves évfordulóját. Mi is jubilálunk. A most készülő decemberi DivatMarketing a 20. évfolyam utolsó száma, a DivatMédia Kft. kiadásában a 12. évfolyamot zárjuk.

Azt írtam egy hírlevélben múlt héten, fogalmam sincs, és nem tudom, meg tudja-e valaki mondani, hány éves lenne a DivatMarketing, ha a Magyar Divat Intézet által kiadott korábbi kiadványokat is beleszámítjuk. Valójában ez csak játék a számokkal, ami biztos, a felsorolt lapok szellemisége, az eredete azonos és a mostani újság gyökerei a Magyar Divat Intézetből erednek. Egy azonban több mint valószínű, a Magyar Divat Intézet vezette be, kezdte el használni a DIVATMARKETING kifejezést Magyarországon!

Mostanában – ha egy kis időm van, szelektálok, rendet rakok az irodában (is) – és ismét a kezembe akadt nálam lévő pár archív példány az első újságokból. Ezért is foglalkoztatott a dolog, kíváncsi voltam, hogy is volt ez.

Mivel az internet korában élünk, eltekintettem az időt rabló, bár valószínűleg hatásosan működő kőkorszaki módszerektől, mint a telefonálgatás, a régi MDI-s kollegák megkeresése. Eszembe jutott, hogy minden megjelent újságból kell küldeni példányokat az Országos Széchényi Könyvtárba a Kötelespéldány Szolgálat részlegnek címezve. Abban is biztos voltam, hogy ők rendszerezve tárolják ezeket, mert már hívtak fel, hogy egyeztessünk, hiányzik náluk 1-1 régi DivatMarketing szám. Azonban még sosem jártam a weboldalukon.

Felléptem az oldalra, és rendszerezett, jól használható adatbázist találtam. Pillanatok alatt rábukkantam arra, amire kíváncsi voltam. Sőt ennél sokkal többre. Kalapemelés a Magyar Divat Intézet mindenkori vezetőinek, akik eleget tettek a kötelezettségnek, és ISSN számokat kértek, adatokat, példányokat szolgáltattak. Találtam rég elfeledett kiadványokat, divattrendeket, örömmel fedeztem fel olyanokat is, amelyekből, mivel írtam bele, egy-egy példány nálam is fellelhető: Divattükör (198..- 1989), Divatbarométer (198.. – 1989). Persze voltak nekem érthetetlen jelölések, pl. Raktári jelzet: HB 1.734, MHB 1.734, de az engem érdeklő adatok sorra megjelentek előttem a képernyőn. Íme.

Kronológia

1980

DIVATMARKETING (Budapest) (1979) Cím és szerzőségi közlés: Divatmarketing / Magyar Divat Intézet
Számozás/gyakoriság: 1 (1979)-17 (1985), rendszertelenül jelent meg.
ISSN : 0230-0729 DIVAT ÉS GAZDASÁG – a Magyar Divat Intézet szaklapja, kiadta a Lapkiadó Vállalat. Számozás/gyakoriság: 1.évf. 1.sz. 1980- utolsó: 8.évf. 5/6.sz. (1987), kéthavonta jelent meg. Felelős szerkesztő Vas Sándor ; szerkesztő Harsányi Márta. ISSN : 0209-9438

DIVAT ÉS GAZDASÁG

DIVAT ÉS GAZDASÁG – a Magyar Divat Intézet szaklapja, kiadta a Lapkiadó Vállalat.
Számozás/gyakoriság: 1.évf. 1.sz. 1980- utolsó: 8.évf. 5/6.sz. (1987), kéthavonta jelent meg.
Felelős szerkesztő Vas Sándor ; szerkesztő Harsányi Márta. ISSN : 0209-9438

 

DIVATMARKETING

Utódja a DIVAT ÉS MARKETING – a Magyar Divat Intézet szaklapja.
Számozás/gyakoriság: 1.évf. 1.sz. (1988)-3.évf. 3.sz. (1990), kéthavonként jelent meg.
Főszerkesztő Neményiné Gyarmathy Margit; fel. szerk. Oroszlánné Harsányi Márta.
ISSN : 0238-7069

DIVATMARKETING – a Magyar Divat Intézet Kft. szaklapja, kiadta a Magyar Divat Intézet. Számozás/gyakoriság: 1.évf. 1.sz. (1995. aug. 27.) – (2003. november)
Főszerkesztő Neményiné Gyarmathy Margit, felelős szerkesztő +Szolcsánszky Szilvia,
ISSN : 1219-7769 2003 08 RRD

DIVATMARKETING, a ruházati, lakástextil és divatszakma szaklapja,
2003. decemberben jelent meg először a DivatMédia Kft. kiadásában, főszerkesztő és felelős szerkesztő dr. Csaba Anna-Mária.
ISSN : 1219-7769

 

 

Utóirat
Amint írtam is, nekem 1-2 régi példányom van a korábbi kiadványokból, de megfogadtam, egyszer meg fogom nézni a Könyvtári archívumot is, biztos sok érdekességet lehet találni bennük, régen elfelejtett és ma is jól prosperáló cégek, márkák. A technológia is nagyot fejlődött, a Divat és Gazdaság fekete-fehér volt, a Divat és Marketing címlapja volt színes. Fantáziát kívánó dolog fekete-fehér képekkel illusztrált divatszínekről olvasni. De pl. Az egyik Divat és Gazdaság cikk épp a Falkéval foglalkozik, azt képként fel is töltöttem a galériába.

Szóljon hozzá